Historie Hotel Schaepkens van St. Fijt
Van verleden naar heden
Op 1 maart 1885 opende Hotel Schaepkens van St. Fijt zijn deuren. De familie naam: Schaepkens van St. Fijt, werd ook de hotelnaam. En sedert die tijd is de naam ook niet meer veranderd.
Terugkijkend naar die tijd, zag Valkenburg er heel anders uit. Zo was de Nieuweweg waaraan het hotel gelegen is, in die tijd een harde zandweg en werd zijdelings afgeschermd door grote eiken. Achter deze bomen lag het hotel verscholen en alleen via een lange opritlaan kwam men aan de voordeur van het hotel.
Het hotel zelf bestond deels uit steen, deels uit hout. Buiten het feit dat het overgrote deel van het dak van het hotel voorzien was van dakpannen, was de 'Schaepskooi' voorzien van een rieten dak. Dit zou later de oorzaak zijn van de vernietiging van het gehele pand.
Valkenburg was in die tijd al een bekend vakantieoord. Er waren voldoende hotels en kleine souvenirswinkeltjes. Vanuit Valkenburg werden er ook al met een touringcar reisjes gemaakt naar de Ardennen en de Eiffel. Het hotel had zelfs een touringcar, zwart gekleurd met de naam van het hotel in witte letters op de bus vermeld. Gedurende de tweede wereldoorlog beleefde het hotel een roemrijke periode.
Hotel Schaepkens van St Fijt was toen al een gerenommeerd hotel en nu horen wij nog steeds dat (klein)kinderen van de gasten van toen zeggen: "mijn opa en oma waren hier met vakantie" of "mijn ouders waren er met vakantie” of "ik ben hier 50 jaar geleden ook geweest.” Het hotel zag er in die tijd heel anders uit. Het had een rustieke, landelijke uitstraling. Het had toen al een uitmuntende keuken en 80 moderne gerieflijke kamers. Liften waren er niet aanwezig, wel grote ruime haltrappen. Een grote gezellige tuin, met intieme zitjes, welke ook binnenshuis te vinden waren. Het had in die tijd al een moderne telefoon centrale, met het telefoonnummer 3 later zou dit nummer uitgebreid worden tot 2000, en heden is het 6012000.
Op 6 Maart 1923, werd het hotel overgenomen door de Familie Stevens, en onder leiding van de drie broers, genaamd Stevens, onderging het hotel al een verandering. Vele activiteiten werden door deze heren ontplooid. Zo vond er de allereerste Horeca vakbeurs plaats, in die tijd genaamd. BBB, Boter Brood en Bier Beurs, en daarna veranderde dit in Bravo / Bravo / Bravisimo Beurs. Nu is het de grootste Horeca vakbeurs in het Zuiden des Landes en vindt het plaats in het MECC te Maastricht. Valkenburg was te klein geworden.
We gaan kijken terug naar de tijd toen het hotel overging in de handen van de Familie Jaspers. Dit echtpaar, had eerst Hotel De Kroon gevoerd, ook een van de oudere hotels in Valkenburg. In 1972 werd de familie Jaspers eigenaar van het hotel. Hotel Schaepkens werd eerst goed onder handen genomen door Mevrouw Jaspers. De gasten moesten zich geheel uit maar zeer zeker thuis voelen. Voor meer dan 200.000 gulden werd het hotel verbouwd en er zouden nog meerdere verbouwingen plaatsvinden. Helaas, dit mocht niet zo zijn.
De brand
Een prachtige voorjaarsdag 14 april 1977, de voorjaarszon deed z'n best om de aarde te verwarmen, al gauw zou de zon hulp krijgen van grote vlammen. Rond drie uur in de middag brulde de sirene op het Berkelplein over het centrum van Valkenburg. Voor de eerste autospuit die uitrukte was de melding niet erg duidelijk, er zou ergens op de Nieuweweg een schaapskooi in brand staan.
De schaapskooi bleek het café/bar gedeelte van het oude statige hotel Schaepkens van St. Fyt te zijn. De voormalige schaapstal was omgetoverd tot de luxe bar van het hotel. Een paar meter achter de schaapskooi was een van de medewerkers bezig met het verbranden van oud papier, de vlammen werden een paar meter te hoog en een vleugje wind zorgde ervoor dat het rieten dak van de stal vlam vatte. Bij aankomst van de eerste brandweerwagen was al duidelijk dat dit uit de hand zou lopen, de hele stal grenzend aan het hotelgedeelte stond inmiddels in lichterlaaie.
De week voor Pasen zou het hotel weer open gaan voor het vakantie seizoen 1977 en er werden diverse onderhoudswerkzaamheden zoals schilderwerk en het repareren van daken uitgevoerd. In de veranda stonden tientallen rollen asfaltpapier en blokken teer opgeslagen voor de daken en de schilders hadden de branddeuren op de gangen open gezet voor een beetje tocht om de verf wat sneller te laten drogen. Al met al uitstekende condities voor het ontwikkelen van een brand die er mocht zijn. Aanwezige schilders konden zich ternauwernood in veiligheid brengen.
Al het materieel van de Valkenburgse brandweer werd onder leiding van Cdt. Paul Donders ingezet maar al gauw bleek dat dit gezien de omvang onvoldoende was. Korpsen uit Heerlen en Maastricht werden opgeroepen, beiden kwamen met 2 brandweerwagens en autoladders ter plaatse maar ook dit bleek niet te helpen want er was gewoon onvoldoende bluswater uit de beschikbare brandkranen. De belendende percelen konden wel gered worden door te zorgen voor voldoende afscherming, maar het hotel complex ging in z'n geheel in vlammen op. Ruim 24 uur waren brandweer mannen in touw om de brand in z'n geheel onder controle te krijgen.
Het was een van de grootste branden die in Valkenburg ooit heeft gewoed. De grote brand op donderdaf 14 april 1977 maakte een einde aan het historische gebouw, Hotel Schaepkens van St. Fijt. Met drie brandweerkorpsen, in totaal 43 brandweermannen werd er met man en macht gewerkt om nog iets van het van mergel / steen en hout opgetrokken hotel te behouden. Niks mocht baten. Gelukkig vonden er geen persoonlijke ongelukken plaats, alleen de herdershond van de Familie Jaspers kwam om in de brand. Grote nood bij de directie, want het hotel zou met Pasen opengaan, waar naar toe met al de gasten, en hoe kon men de gasten achterhalen, daar alle correspondentie vernietigd was met de brand.
Velen lazen het in de kranten want het was landelijk nieuws. Vandaar dat er al snel reacties kwamen van gasten die reeds vele jaren te gast waren en die de familie op een of andere manier steun wilden geven. Er waren zelfs gasten die aanboden om mee te helpen met opruimen. Ook van de Nederlands Bond voor Ouderen, afdeling 14 A Amsterdam, Bos en Lommer, toen der tijd onder het bestuur van de Heer J.F. Ludeck, kwam een brief , waarin het echtpaar veel sterkte werd toegewenst met deze ramp. Vanuit Bunnik, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en vanuit de omstreek Valkenburg zelf kwamen brieven met wensen voor sterkte binnen. Dit alles gaf de familie ook de kracht om door te gaan. De gasten die reeds hadden geboekt, werden ondergebracht in andere hotels, en Hotel Amsterdam aan de overkant van het afgebrande pand onderging een grote gedaantewisseling. Vanuit dit hotel werden, zoals vanouds weer de gasten ontvangen en goed verzorgd. Maar ja, er moest natuurlijk iets gedaan worden. En ja hoor, de familie Jaspers schakelde zo snel mogelijk een architect in en er ontstonden nieuwe plannen voor de heropbouw van Hotel Schaepkens van St. Fijt en in een record tempo werden de plannen verwezenlijkt.
Heropening op 27 april 1978
Heropening van Hotel Schaepkens van St. Fijt. Met 130 kamers, allen voorzien van eigen badkamer met toilet, telefoon, twee ruime liften waarmee de 5 etages te bereiken waren, ruime lounges om rustig te vertoeven, een grote dinerzaal voor 100 tot 300 personen, een ruime conversatiezaal, waar ’s avond muziek en optredens waren. De ruime terrassen die het hele hotel omringden. De tuinen, zowel voor als achter het hotel en waar eens het oude Hotel Schaepkens stond, was nu een ruime parkeerplaats waar men de auto of touringcar gemakkelijk kwijt kon. Vanaf de opening van het nieuwe gebouw, werd de drempel door talloze Nederlanders overschreden. Maar niet alleen Nederlanders maakten graag gebruik van dit comfortabele hotel, ook de buitenlandse gast had dit hotel al snel ontdekt.
Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse gasten maken graag gebruik van de accommodatie. Er waren in de loop der jaren optredens van bekende artiesten zoals Ronnie Tober, Imca Marina, Benny Nijman, Frans Bauer, Lee Towers, Connie Vink, Nico Haak en nog veel meer, waar de gasten veel plezier aan beleefden..
In 1980 was er weer een feestelijke opening , maar nu van:
Hotel Residence, welke in mei van dat jaar plaatsvond. Dit hotel werd voorzien van een eigen a la carte restaurant. Dit hotel kwam op de plaats van de Oude Villa, die in januari 1980 werd afgebroken. In de loop der jaren werd dit hotel echter toch steeds meer betrokken bij het grote hotel, Hotel Schaepkens van St Fijt.
Op 1 Maart 2015 vierden wij het 130-jarig van het hotel, wat alleen al in naam zijn historie zelf heeft geschreven.